Cam cephe kaplama binalarda binanın dış yüzünün alüminyum malzeme kullanılarak ana ve ara taşıyıcı elemanların dayanıklı bir şekilde bir araya getirilmesi  cam, kompozit levha veya alüminyum levha gibi yapı malzemeleri ile birleştirilmesidir. Estetik görünümün yanında uzun vadeli konfor ve kullanışlı çözümler sunar. Bu sistem günümüz mimarisinde önemli bir yere sahiptir. Genellikle iş merkezlerinde ve alışveriş merkezlerine kullanılır. Bunun temel nedeni cam cephenin verdiği sadelik görünümü ve prestij duygusudur. Cam kaplama kullanılan alanlar iş merkezleri, ofis binaları, hastaneler, alışveriş merkezleri ve araştırma merkezleri gibi yapılardır. Yüksek binaların inşa edilmesiyle birlikte uygulamaya alınmış olup  dünya ve ülkemizde de vazgeçilmezler arasına girmiş bir sistemdir. En önemli tercih nedeni yalıtım ve enerji anlamında tasarruf sağlamasıdır. Estetik görünümün yanında hafif olması, yağmur, çevresel etmenler ve diğer faktörlerin zararlarından binayı korumasından dolayı tercih edilir. Cam kaplama klasik sistem olarak da ifade edilir. Bu sistem cam doğrama yöntemi kullanılarak uygulanır. Bina duvarındaki nemi giderir, küf ve mantar oluşumunu önler. Ortalama yüzde otuz enerji tasarrufu sağlar. Binadaki ısıtılmış ya da soğutulmuş havayı korur. Cam cephe kaplama çeşitleri silikon giydirme cephe, kapaklı giydirme cephe, cam panel giydirme cephe, spider planer cam kaplama ve skylight cam kaplama olmak üzere beş çeşittir. Silikon cephe modern ve çağdaş görünümünden dolayı en çok tercih edilen alüminyum cephe giydirme sistemidir. Kapaklı giydirme cephe alüminyum, çelik ve camın bir araya gelmesiyle uygulanan dış cephe giydirme sistemidir. Ekonomik olduğu için en çok tercih edilen bu sistem sahip olduğu yatay ve dikey çizgiler ile estetik görünümü de ön plana çıkarır. Cam panel giydirme sistemi genellikle yüksek binalarda tercih edilir. Cephe geçirimsizliğinde en yüksek performans panel sisteme aittir. Spider planer cam kaplama saydamlığın ön plana çıktığı farklı dizayn edilmiş taşıyıcı sistemler kullanılarak çerçevesiz yapılan bir cam cephe kaplama tekniğidir. Uygulama alanları genellikle alışveriş merkezleri ve mağazalardır. Şeffaf bir görünüme sahip olduğu için estetik ve zengin bir görünüm sağlar. Skylight cam kaplama yapılardaki doğal aydınlanma problemini çözen estetik bir sistemdir  ve ışıklık yüzeyleri için tasarlanan hafif bir üründür. Sonuç olarak cam cephe kaplama çevre dostudur, binaya estetik  görünüm ve tasarım katar. Yapılarda bakım ve onarım minimum seviyeye iner ve büyük ölçekte enerji tasarrufu sağlar.

Silikon cam cephe sistemi (Stick)

Silikon dış cephe sistemi : Strüktürel silikon uygulaması ile tamamen cam görünümlü, giydirme cephe sistemidir. Giydirme cephe profilleri ile bina dizayn faktörleri dikkate alınarak (kat yüksekliği, açıklıklar ve rüzgar yükü) Jx ve Jy değerleri belirlendikten sonra kullanılacak yatay ve düşey profillerin birleşimi ile oluşmaktadır. Belirlenen profillerle düşey ve yatay aks ölçülerine göre alüminyum strüktürel giydirme cephe oluşturulur. Hazırlanan karkas, hareketli u ankrajlarla döşeme betonuna monte edilir. Montajın aşamasında dikkat edilmesi gereken nokta düşeyde ve yatayda aynı düzlemde montajın yapılmasıdır. Her katta dilatasyon bırakılması gerekir.

  • Klipsli sistem

    Klipsli sistem - Egegrupmuhendislik com

    Silikon giydirme cephe klips sistemi; Isıcam arası çıta profilleri ile oluşturulan çerçeveye camların bonding işlemi ile yapıştırılarak cam panelin oluşturulmasıdır. Oluşturulan cam paneller önceden montajı tamamlanmış strüktürel giydirme cepheye montaj yapılır. Tüm derz boşlukları silikon dolgu yapılarak silikon cephe montajı tamamlanır.

    Kaset sistemi

    Kaset sistemi - Egegrupmuhendislik com

    Silikon giydirme cephe kaset sistemi; Kaset profilleri oluşturulan çerçeve içerisine bonding işlemi ile yapıştırılarak kademeli cam ile oluşturulur. Oluşturulan kaset paneller, önceden şantiyede montajı tamamlanan strüktürel taşıyıcıya montajı yapılır. İstenilen bölgelerde gizli kanat açma kolaylığı sağlar.

Kapaklı giydirme cephe sistemi

Kapaklı cephe sistemi (Stick)

Kapaklı dış cephe sistemi : Cam montajında kullanılan baskı profillerinin üzerine düşeyde, yatayda ve ya tek düzlemde kapak profilleri oluşturulan sistemdir. Giydirme cephe profilleri ile bina dizayn faktörleri dikkate alınarak (kat yüksekliği, açıklıklar ve rüzgar yükü) Jx ve Jy değerleri belirlendikten sonra kullanılacak yatay ve düşey profillerin birleşimi ile oluşmaktadır. Belirlenen profillerle düşey ve yatay aks ölçülerine göre alüminyum strüktürel giydirme cephe oluşturulur. Hazırlanan karkas hareketli U ankrajlarla döşeme betonuna monte edilir. Montajın aşamasında dikkat edilmesi gereken nokta; düşeyde ve yatayda aynı düzlemde montajın yapılmasıdır. Her katta dilatasyon bırakılması gerekir. Sistem kapaklı ve yarı kapaklı cephe olarak yapılabilir.

Yarı kapaklı sistem

Yarı kapaklı sistem - Egegrupmuhendislik com

Yarı kapaklı giydirme cephe sistemi; Yapı dış görünümü itibariyle, sadece yatay (ve ya sadece düşey) kapaklardan (çizgilerden) oluşmaktadır. Ayrıca, düz, açılı, badem ve küt badem kapak ve gizli kanat açma seçenekleriyle yapıya görsel zenginlik katmaktadır.

Kapaklı sistem

Kapaklı sistem - Egegrupmuhendislik com

Kapaklı giydirme cephe sistemi; Yapı dış görünümü itibariyle, düşeyde ve yatayda kapaklardan (çizgilerden) oluşmaktadır. Ayrıca, düz, açılı, küt kapak ve gizli kanat açma seçenekleriyle yapıya görsel zenginlik katmaktadır. Gizli kanat adaptör profili ile desteklenerek açılabilir.

 

 

 

Cam panel giydirme cephe sistemi

Panel cam cephe sistemi

Panel cam cephe sistemi - Egegrupmuhendislik com

Panel cam dış cephe sistemi : Genellikle yüksek yapılarda tercih edilen cephe sistemidir. Cephe geçirimsizliğinde en yüksek performans panel sisteme aittir. İskelet yapısı çubuk sistemden farklı olan panel sistemlerin yatay ve düşey alüminyum strüktürel giydirme cephe elemanları, taşınabilir büyüklükte, bir veya iki aks genişliğinde, fabrikada imal edilip modüler panel olarak şantiyeye sevk edilir. Hazırlanan modüler paneller, camları ve tüm aksesuarları monte edilmiş olup bitmiş yapı elemanlarıdır. Montaj işlemi raylı taşıyıcı sistem, montaj platformu, vinç vb. yardımıyla yapılır.

Modüler panel cephe

Modüler panel - Egegrupmuhendislik com

Modüler panel giydirme cephe sistemi; Yapının yüksek olmasına ve açıklıkların fazla olmasına rağmen, kullanılan taşıyıcı profiller zarif, ince ve estetiktir. İç mekanda yatayda ve düşeyde 25mm görünecek şekilde uygulanabilir.

Panel cephe

Panel cephe - Egegrupmuhendislik com

Panel giydirme cephe sistemi; Geniş açıklık ve yüksek yapılarda kullanılan modüler sistem, dışardan tamamen silikon cam görünümlü olarak uygulanmaktadır. İsteğe göre istenilen bölgede farklı ürünlerin kullanılmasına kolaylık sağlar.

Planer giydirme cephe sistemi

Planer cam cephe sistemi

Planer cam cephe sistemi - Egegrupmuhendislik com

Planer cam dış cephe sistemi : Saydamlığın önemli olduğu projelerde, farklı dizayn edilmiş taşıyıcı sistemler kullanılarak çerçevesiz yapılan bir cam cephe tekniğidir. Transparan cam cephe sistemlerinin diğer cephe sistemlerinden farkı, alt taşıyıcı sistemin alüminyum profillerden değil, onların yerine cam veya paslanmaz elemanlardan oluşmasıdır. Transparan cephelerin uygulama alanları çoğunlukla alışveriş merkezleri ve mağazalardır. Bu sayede müşterinin rahatlıkla iç mekanı görmesi de sağlanır. Modern cephelerde vazgeçilmez bir sistemdir. Şeffaflığı sayesinde hem içeriden hem de dışarıdan bakıldığında cepheye estetik ve zengin bir görünüş sağlar.

Paslanmaz gergi taşıyıcı sistem

Paslanmaz gergi taşıyıcı sistem - Egegrupmuhendislik com

Cam kolon, paslanmaz çelik, epoksi boyalı çelik veya paslanmaz gergi taşıyıcı konstrüksiyon üzerine paslanmaz 4’lü, 2’li çelik bağlantı elemanları ve paslanmaz rotiller ile monte edilmektedir. Rotiller, camın üzerine gelen stresi alıp çelik konstrüksiyona iletebilmek için hareket edebilen başlıklı olarak imal edilmektedir. Planer cam cephe türünde uygulanan camlar, lamine edilmelidir.

Cam taşıyıcı sistem

Cam taşıyıcılı sistemde, taşıyıcılar temperlidir ve dayanıklılığı yüksek cam elemanlarından oluşmaktadır. Düşeyde birbirlerine, yatayda ise ana strüktüre özel paslanmaz aparatlarla bağlanan bu camlar, özel paslanmaz rotiller aracılığıyla dört kenarından delinerek montaj yapılır. Cam kolonlar ve cephe camları ısıcam veya lamine camdan oluşur.

Skylight cam çatı sistemi

Skylight cam sistem

Skylight cam çatı sistemi-min - egegrupmuhendislik comSkylight ışıklık sistemi : Binalardaki doğal aydınlanma problemini çözen estetik bir çözümdür. Ana taşıyıcı çelik konstrüksiyon üzerine alüminyum profiller kullanılarak, ikinci bir karkas oluşturulur. Bu karkasın içerisine uygun ölçülerdeki cam veya opak malzemeler adapte edilir. Skylight sisteminde yatay derzlerde su akışını kesmeyecek şekilde ince kesitli kapak profili uygulanır. Alüminyum profiller ile cam temasını kesen EPDM fitiller kullanılır, dışa açılır kanat yapılabilir. Kanatları manuel mekanizma veya motorlu açkı mekanizmaları ile kumanda edilebilir. Duman, yağmur, rüzgar sensörleri ile donatılarak bina otomasyon sistemlerine bağlanabilir.

Skylight cam giydirme

Skylight cam giydirme - egegrup muhendislik com

Skylight sistem üzerine kullanılacak camların kombinasyonu; binanın kullanım amacı, bulunduğu yerdeki hava ve iklim şartlarına uygun performans değerlerini taşıyan cam cinslerine ve projesinin tasarımına uygun cam rengine göre belirlenir. Isıcamlar bulundukları yerlere göre güvenlik gerektiren yerlerde lamine güvenlik camı kullanılmalıdır.

 

Skylight polycarbonate giydirme

Skylight polycarbonate giydirme - Egegrupmuhendislik com

Skylight sistem üzerine ısıcam alternatifi olarak polycarbonate kullanılabilir. Işıklık yüzeyleri için tasarlanan hafif üründür. Polycarbonate güvenlik ihtiyacına göre bir çok kalınlıkta üretilebilir.Polycarbonate montaj sonrası fitil ve kapak montajı yapılır. Cam derzlerinin silikon ile izole etme işleminin yapılması ile montaj tamamlanır.